Als je ergens een mooi aquarium hebt gezien wil je vast ook zoiets thuis. Wanneer het besluit valt, gebeurt het vaak dat men naar de winkel stapt om daar een aquarium uit te zoeken. Alle toebehoren waar men niet van wist, worden op aanraden van de handelaar gekocht. De handelaar weet tenslotte precies wat je nodig hebt en omdat daar ook nog de mooiste visjes zwemmen die men nooit eerder zag, worden die en passant ook uitgezocht. Eenmaal thuis wordt alles geplaatst, de techniek snel geïnstalleerd want de vissen happen naar adem en moeten zwemmen. Als dit allemaal goed is gegaan en de vissen het verse water verdragen dan heeft men alle geluk van de wereld en geniet men de eerste dagen van een, naar eigen dunken, prachtig aquarium.


Maar dan komt er alg en vuil in de bak. Dan maar schoonmaken, water verversen en het oogt weer prima. Niets aan de hand. Na enige tijd ziet men blauwalg maar dat laat zich makkelijk verwijderen. Er gaat ook een visje dood terwijl ze er niet meer zo lekker bij zitten: “wat nu gedaan ?” Weer naar de handelaar die weet tenslotte alles. Deze geeft een flesje of potje en men volgt getrouw de bijgevoegde raad. Het lijkt even te helpen maar de planten groeien niet meer. En die blauwalg is niet meer in de hand te houden. In wanhoop besluit men maar de bak leeg te halen, nieuwe plantjes te kopen en hoopt men op een beter resultaat. Afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de man of vrouw wordt de bak na een of twee pogingen de deur uitgedaan.


Een mooi aquarium is nu eenmaal niet te koop. Niet in de beste winkel en niet voor al het geld. Alleen met een stukje gedegen kennis, veel liefde en aandacht kan men tot een bevredigend resultaat komen. Bij Aquarium Vereniging Terra Collinaria kun je profiteren van de kennis die uit vele jaren
ervaring is opgedaan. Niet na een korte instructie kun je de weg vinden. Nee, door regelmatig onze bijeenkomsten te bezoeken pak je beetje bij beetje alles op wat je weten moet. Ook het meedoen aan de cursus die georganiseerd wordt, is een grote stap in de juiste richting.

Toch zijn er voor het opstarten van een nieuw aquarium tips te geven.
 Bedenk vooraf wat voor soort aquarium je wilt hebben.
 Koop een geschikt aquarium met adequate techniek en zet dit op.
 Laat dit met water gevuld en zonder licht, enige tijd draaien. Ook als er planten in staan.
 Schaf enkele visjes aan en voer de visjes pas na twee dagen matig en voer dit langzaam op.
 Belicht het aquarium daarna vier uur per dag en voer die tijd pas langzaam op als je ziet dat de planten gaan groeien.
 Houd de bodem de eerste weken brandschoon.
 Bedenk dat snelle resultaten bijna altijd kortstondig zijn.


Wil je meer weten, neem dan een kijkje in het Menu de Aquariumhobby of nog beter, meld u aan als lid bij onze actieve vereniging.